Den goda maten

Det är svårt att föreställa sig att det om bara några veckor kommer att börja spira små gröna skott! Jag har odlat för självförsörjning i några år nu och förra säsongen lyckades jag att få fram grönsaker, örter, rotfrukter, svamp, frukter och bär så att det räckte till två matglada personer. Vi är förstås inte självförsörjande på mejeriprodukter, fisk och tillbehör som oljor och liknande men till största delen kom allt vi stoppade i munnen under 8-9 månader från växthuset, pallkragar och friland. Vi är pescetarianer vilket enklast förklaras med att vi äter det mesta men inget kött.

Jag har försökt bestämma mig för vilken som är den största fördelen med att odla sin egen mat, men jag kan inte riktigt rangordna fördelarna. Jag tänkte därför berätta om mina erfarenheter om alla fördelar en i taget.

Idag vill jag därför berätta om smak. När man tänker på det så är det ju en självklarhet att Broccoli som skördas 20 minuter innan man äter den smakar bättre än en som skördats, plastats in, fraktats och sedan legat i grönsakshyllan i affären i någon vecka. Det säger sig självt. De grönsaker du köper har ju redan börjat dö och startat sin förruttnelseprocess.

En annan förhöjning av smaken är skördandet i sig. Känslan av att gå ut i sitt eget friland och välja den grönsak som i storlek och mognad passar din måltid är ju snudd på lite euforisk. Du slipper tänka på eventuellt matsvinn och om du råkar ta en grönsak som visar sig vara angripen av ohyra eller något annat, ja då går du ut i trädgården och tar in en ny. Den angripna hamnar på komposten och blir näring till nästa odling.

När det finns mycket att skörda så bestämmer du vad middagen ska bestå av utefter vad som behöver skördas. Det blir ett omvänt tänk när det kommer till att lösa problemet med ”vad ska vi äta idag”. Det talar din trädgård om för dig. Sånt smakar oxå gott. Att vandra omkring i odlingen och känna alla dofter och bli inspirerad.

Ytterligare en smakförhöjare som jag tycker är superviktig är att du vet att inget besprutats, manipulerats eller sprayats med någon artificiell vax för att se mer aptitlig ut. Du vet helt enkelt vad du äter. Du äter Broccoli och inget annat.

För mig kan den största smakförhöjaren av alla vara faktumet att min mat verkligen är grön. Den har inte fraktats, den har inte plastats in, ingen konstgjord växtnäring har använts för att få fram fina grönsaker. Och ja, jag vet att min lilla odlingsplätt inte kommer att rädda planeten. Men tänk om vi var fler? Vi blir iallafall allt fler som tänker så här och jag tycker att det är fantastiskt! Och ja, jag fattar att alla inte har möjligheten att odla. Men vi som har det, vi kan väl göra det iallafall?

upptäck mer

odling

återbruk

ett