Varde ljus

Jag tänker att jag inte är en prylmänniska. Jag försöker iallafall så gott det går att vara allt annat än det. Inom vissa områden fallerar jag dock fullständigt, till exempel när det kommer till boots och diverse ”brahasaker”. Min filosofiska inställning är att ju mer saker och prylar du har, desto mindre frihet har du. Och för mig är frihet alltid att eftertrakta. Drivet att skaffa mer prylar kräver allt som oftast att vi behöver mer pengar. Mer pengar betyder mer jobb. Vill vi ha det? Mer jobb?

Mer jobb betyder mindre tid till det du verkligen vill göra. Självklart så kan ditt jobb vara det du verkligen vill göra, men allt som oftast är vi som människor bredare än så. Den där fjällvandringen som aldrig blir av, picknicken i skogen, middagen med vännerna, boken du aldrig hinner läsa klart. Intvingad i en spiral där du letar pengar och rätt tillfälle som ju aldrig kommer. I slutänden blir resultatet att saker du verkligen vill göra läggs på hyllan eller skjuts framåt. Jag vet. Det är hur enkelt som helst att fastna i den spiralen.

Saken är bara den att spiralen är inget vi tvingats in i. Vi har själva skapat den. Vårt behov av nya saker och mer av allt, driver spiralen vidare. Men tänk om det går att kliva av eller åtminstone sänka ned farten lite? Ja, vi vet ju redan svaret. Klart att det går. Det kanske roligaste sättet att sänka farten på spiralen för min egen del, är att skapa det jag vill ha av gamla brahasaker. Skräp som blir något nytt, som kanske inte alltid är snyggare än allt annat som går att köpa, men nästan alltid roligare och något som du blir helt ensam om.

Den här lampan består av endast tre saker. En lampfot i marmor, en gammal lykta och en keramikuggla. Var för sig så ville jag inte ha någon av dom, men ihopsatta till en lampa så älskar jag den. Busenkel att göra är den oxå. Det enda jag egentligen gjort är ett hål i botten på den gamla lyktan som sedan hålls på plats med plastringen som håller fast lamphållaren. Ugglan står löst över själva glödlampan.

Självklart har den ett namn: My Owl little space

upptäck mer

odling

återbruk

ett